Hírolvasó

Gyászhír - elhunyt Dr. Hodossy Lajos

Dunántúli Református Egyházkerület - cs, 08/31/2017 - 17:34
Életének 85. évében elhunyt Dr. Hodossy Lajos. Az alábbiakban közöljük a család által hozzánk eljuttatott gyászjelentést. A gyászoló család életére Isten vigasztalását kérjük.

„A változás évszázada.” - Egyháztörténeti konferencia

Dunántúli Református Egyházkerület - k, 08/29/2017 - 21:30
A Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár a fenti címmel rendez konferenciát augusztus 30-31-én. A konferencia célja annak bemutatása, hogy a reformáció hatására hogyan változott meg a veszprémi püspökség területén a katolikus egyházszervezet, a társadalom, a kultúra és a hitélet, illetve hogyan ment végbe a reformáció térhódítása a 16. században és a 17. század első harmadában.

Tagungshinweis Oktober 2017: ,,Die Sakralisierung der Landschaft“

Archiv des Schottenstifts - k, 08/29/2017 - 10:00

Von 11. bis 13. Oktober 2017 findet im Stift Seitenstetten die internationale Tagung ,,Die Sakralisierung der Landschaft. Inbesitznahme, Gestaltung und Verwendung im Zeichen der Gegenreformation in Mitteleuropa“ statt. Veranstalter sind das Diözesanarchiv St. Pölten, der Verein Basilika Sonntagberg und das Don Juan Archiv Wien. Explizit mit der Rolle der Klöster beschäftigt sich eine zweiteilige Sektion am ersten Nachmittag, doch auch in den Sektionen zu Bruderschaften und Wallfahrten spielen die Klöster eine wichtige Rolle. Das vollständige Programm gibt es hier.

Tagungshinweis Oktober 2017: 39. Österreichischer Archivtag

Archiv des Schottenstifts - k, 08/29/2017 - 09:51

Von 11. bis 12. Oktober 2017 findet unter dem Titel „Informationsfreiheit“ der 39. Österreichische Archivtag im Vorarlberger Landesarchiv in Bregenz statt. Veranstalter in Kooperation mit dem Landesarchiv ist der Verband Österreichischer Archivarinnen und Archivare (VÖA). Das vollständige Programm gibt es hier. Eine Anmeldung ist noch bis 4. Oktober 2017 möglich!

Megjelent legújabb kötetünk: C. Tóth Norbert: Magyarország késő középkori főpapi archontológiája

Győri Egyházmegyei Levéltár - k, 08/29/2017 - 09:31

C. Tóth Norbert

Magyarország késő középkori főpapi archontológiája

(Érsekek, püspökök, illetve segédpüspökeik, vikáriusaik és jövedelemkezelőik az 1440-es évektől 1526-ig)         

  A kötet az 1440-es évektől a mohácsi csatával bezárólag püspöki kinevezést nyert, illetve főpapi címet viselt személyek neveit és méltóságviselésük idejét tartalmazza. Néhány főpap esetében a kezdőidőpont tekintetében a szerző kivételt tett, míg a korszak végén azoknál, akik túlélték a mohácsi csatát, természetesen haláluk adta a záró időpontot. A segédpüspökök, vikáriusok és jövedelemkormányzóknál egy-két esettől eltekintve 1526. augusztus 29-én húzódik feltárás időhatára.

tovább

Kárpát-medencei konferencia Pápán a hitéletről, a vallásos kultúráról

Dunántúli Református Egyházkerület - k, 08/29/2017 - 06:00
A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei is házigazdája volt a Hitélet és vallásos kultúra a Kárpát-medencében című több napos konferenciának. Az előadók között volt többek között Steinbach József püspök, Dr. Németh Tamás rektor, Köntös László főjegyző - a Pápa-ma portál beszámolója.

„Uram, nincs emberem…”

Dunántúli Református Egyházkerület - v, 08/27/2017 - 06:00

(János 5,1–15) A harmincnyolc éve beteggel együtt mi is átéljük, hogy „NINCS EMBERÜNK”. – 1. A mai Ige azonban azt hirdeti, hogy „van emberünk”. Isten ugyanis Jézus Krisztusban emberré lett. 

Egy nap, egy ember - elkezdődött a Reformátusok Szárszói Konferenciája

Dunántúli Református Egyházkerület - p, 08/25/2017 - 11:01
Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A konferenciát idén élesztette fel a Magyarországi Református Egyház döntéshozó testülete, a zsinat. A tervek szerint a jövőben minden évben megrendezik a nagy hagyományokkal bíró találkozót - a Parókia Portál beszámolója

Krisztussal az őrségi viharban

Dunántúli Református Egyházkerület - k, 08/22/2017 - 15:00
Emberemlékezet óta nem látott szélvihar tombolt az Őrségi Református Egyházmegye területén augusztus 10-én este. A vihar az épített és a természeti környezetben is óriási károkat okozott - a Reformátusok Lapja helyszíni beszámolója.

Krisztussal az őrségi viharban - Adománygyűjtés az őrségieknek

Dunántúli Református Egyházkerület - k, 08/22/2017 - 14:37

A Reformátusok Lapja augusztus 27- száma részletesen foglalkozik az őrségi viharkárral. A tovább mögött a Steinbach József püspökkel készült beszélgetést, valamint a Zsinat Elnöksége által meghirdetett országos adakozás részleteit olvashatják.

Az államalapításra emlékeztek

Dunántúli Református Egyházkerület - h, 08/21/2017 - 16:38
Augusztus 20. előestéjén ismét ünnepi istentiszteletet szerveztek a Magyaroroszági Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) tagegyházai és tagszervezetei, hogy együtt adjanak hálát és könyörögjenek a magyar nemzetért - a Református.hu tudósítása.

Kitüntették Dr. Vladár Gábort

Dunántúli Református Egyházkerület - h, 08/21/2017 - 16:38
Augusztus 20-a alkalmából, kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia volt rektora, egyetemi tanár.

Az Őrségi viharkár képekben

Dunántúli Református Egyházkerület - h, 08/21/2017 - 16:38

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége országos közadakozást hirdetett az őrségi viharkárok enyhítésére és a helyreállítások költségeire. Mint korábban már hírt adtunk róla a Dunántúli Református Egyházkerület vezetősége a helyszínen tekintette meg a károkat, a tovább mögötti galériában az Egyházasrádócon, Rádóckölkeden, Sorkikápolnán, Nagyrákoson, Őriszentpéteren, Bajánsenyén és Kercaszomoron készült fényképeket tekinthetik meg.

„…és nem volt szüksége arra, hogy bárki tanúskodjék az emberről, mert ő maga tudta, hogy mi van az emberben.”

Dunántúli Református Egyházkerület - v, 08/20/2017 - 06:00

(János 2,13–25) EZ A BIBLIAI ANTROPOLÓGIA LÉNYEGE. – 1. A Biblia világosan kimondja, hogy az emberben önmagától nincs semmi jó. Az ember egyéni és közösségi értelemben egyaránt romlott, teljesen gonosz (Róma 3,10).

Pénteken kezdődik a Presbiteri Szövetség 15. országos konferenciája Pápán

Dunántúli Református Egyházkerület - p, 08/18/2017 - 12:32
Augusztus 18-20 között tartja a Magyar Református Presbiteri Szövetség 15. Országos Presbiteri Konferenciáját. A konferencia témája: „Reformáció a trianoni határokon kívül”
A konferencia alapígéje: „…hiteteknek az egész világon híre van” (Róma 1,8b) Helyszín: Pápai Református Teológiai Akadémia díszterme, Pápa, Március 15. tér 13. III. em.

Adománygyűjtés az őrségieknek

Dunántúli Református Egyházkerület - p, 08/18/2017 - 10:08
Mint arról megannyi beszámoló tudósított, augusztus 10-én súlyos viharkárok érték Nyugat-Dunántúlt, legsúlyosabban az Őrségi Egyházmegyét. Számtalan ház, középület, templom megrongálódott. A Magyarországi Református Egyház a Dunántúli Egyházkerülettel közösen közadakozást szervez a károk enyhítésére és a helyreállítások költségeire.

„I. Új Utak az Egyházban” konferencia Nagykanizsán

Dunántúli Református Egyházkerület - p, 08/18/2017 - 10:08
A Nagykanizsai Református Egyházközség és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza tudományos konferenciát szervez 2017. szeptember 22-én, pénteken 9:30 órakor „I. Új Utak az Egyházban” címmel. A rendezvény helyszíne a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 18.)

„A változás évszázada.” Egyháztörténeti konferencia, 2017. aug. 30–31.

Veszprémi Érseki Levéltár - cs, 08/17/2017 - 13:30

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár által 2017. augusztus 30-31-én szervezett egyháztörténeti konferenciára, amely a veszprémi püspökség Mohács utáni életét kívánja bemutatni. A 16–17. század története egyháztörténeti szempontok szerint kevéssé ismert, idei és terveink szerint jövő évi rendezvényünk – utóbbi fókuszpontja a 17. századra esne – éppen ezért lehetőséget kíván biztosítani a korszak és a terület kutatóinak eredményeik bemutatására. A rendezvényen a korábbiakhoz hasonlóan elsősorban új kutatási eredményeket tartalmazó előadások hangzanak el, amelyek az egyházmegye területén lévő intézmények és hívek életét mutatják be ebben az időszakban. A konferencia célja annak bemutatása, hogy a reformáció hatására hogyan változott meg a veszprémi püspökség területén a katolikus egyházszervezet, a társadalom, a kultúra és a hitélet, illetve hogyan ment végbe a reformáció térhódítása a 16. században és a 17. század első harmadában.

A rendezvény alkalmával bemutatjuk továbbá tavalyi, az egyházmegye 1945 és 1972 közötti történetét vizsgáló konferenciánk anyagából összeállított tanulmánykötetünket.

A konferencia meghívója itt érhető el.

A rendezvényen történő részvétel ingyenes. Aki az első nap során vacsorát, illetve a második napon ebédet kíván igénybe venni, levéltárunk e-mail címén aug. 21-ig tudja ez irányú igényét jelezni. Szállást önköltségi áron a Főiskola kollégiumában lehet kérni.

Reformáció és Ökumené - A megújulás mintái a keresztény egyházakban

Dunántúli Református Egyházkerület - sze, 08/16/2017 - 20:01
Ökumenikus konferencia Veszprémben, a Kálvin János parki református templomban 2017. szeptember 23-án, szombaton. Részletes program a tovább mögött.

Viharkárok az Őrségi Egyházmegyében

Dunántúli Református Egyházkerület - v, 08/13/2017 - 09:13

A Dunántúli Református Egyházkerület Vezetősége, az illetékes Egyházmegye Vezetőitől, és a hírcsatornákon keresztül is, szomorú szívvel, imádságos együttérzéssel értesült az Őrség területén és más nyugati területeken keletkezett pusztító viharkárokról, amelyek nemcsak egyházi épületekben, hanem családok lakóházaiban is maradandó károkat okoztak.

Tartalomátvétel