IB közlemény

A MELTE Intézőbizottságának nyilatkozata az egyházi anyakönyvekről

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) 2017. április 20-án, Budapesten tartott közgyűlésének határozata alapján az egyesület Intézőbizottsága 2017. május 23-i ülésén az alábbi nyilatkozatot fogadta el.

Ülést tartott a MELTE Intézőbizottsága

A MELTE Intézőbizottsága 2015. febr. 12-én ülést tartott a budapesti piarista gimnáziumban, ahol a következő határozatokat hozta:

Közlemény az IB 2010. okt. 14-i üléséről

1. Az IB áttekintette az értékelte a vándorgyűlést, és annak zárszámadását, valamint foglalkozott a jövő évi konferencia előkészítésével. Elhatározta, hogy megszervezéséhez szervezőbizottságot állít föl. A jövő évi konferencia 2011. júl. 4–6. között Pécsett lesz, a Pécsi Püspöki és Káptalani Levéltár és a Baranyai Református Egyházmegye Levéltára közös szervezésében.

MELTE vándorgyűlés Győrben

MELTe vándogyűlés, Győr, 2010 (2)

2010. július 5-7. között, Győrben tartja 18. vándorgyűlését a MELTE. A vándorgyűlés az Egyesület legfontosabb, éves rendszerességgel tartott programja, melynek keretében hagyományosan sor kerül közgyűlésre, szakmai konferenciára-tapasztalatcserére és kirándulásra is. Az idei közgyűlés egyik fontos teendője a tisztújítás, a MELTE vezetőségének (Intézőbizottság) négyévente esedékes választása. A konferencia programja idén az „Egyházi levéltárak és közművelődés” téma köré rendeződik, áttekintve annak legfontosabb aspektusait, aktuális kérdéseit. A szakmai kirándulás keretében látogatást teszünk a szlovákiai Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézetben, majd Pozsonyban (Dóm, Prímási Palota) és Hainburgban (vár) is. A három napos rendezvény házigazdája a Győri Egyházmegyei Levéltár. A programot az NKA Levéltári Szakmai Kollégiuma támogatja.

 

Részletes információk

Meghívó a 2009. évi gyulafehérvári konferenciára és közgyűlésre

Gyulafehérvári főegyházmegye milleniumi logo 2009

Idén 2009. július 6.– július 10. között Gyulafehérvárott kerül sor a MELTE éves konferenciájára, amely egyben egy közös egyházi gyűjteményi konferencia része. Vendéglátónk az ezeréves fönnállását ünneplő erdélyi katolikus főegyházmegye. A program részletei a honlapon olvashatók.

A részvételi díj az NKA támogatásának függvénye. Önköltséges ára a részvételnek nem csekély, 20 Euro/fő/nap az első tájékoztatás szerint, ebbe bele nem számítva az útiköltséget. Terveink szerint a támogatás esetén mintegy 10.000 Ft-os hozzájárulásra lesz szükség személyenként, amiben már az útiköltség is benne van (tervezünk csoportos utazási lehetőséget is Budapestről). A jelentkezési lapok postára adásának határideje: 2009. június 8. A jelentkezéseket követően az OIB újabb levelet küld a további tudnivalókkal kapcsolatban (végleges program, helyszín ismertetése, érkezés és regisztráció részletei, részvételi díj befizetése stb.).

További információk, a 2009. évi közgyűlés napirendje és a jelentkezési lapok.

Tartalomátvétel